Türkiye'de nesli tükenen hayvanlarımız...


Asya aslanı


Asya aslanı (Panthera leo persica), kedigiller (Felidae) familyasından Hindistan'ın batısında, Gucerat bölgesinde,özellikle Gir Ormanları'nda yaşayan bir aslan alt türü.Gir Ormanı'ndaki nüfusu 350 civarındadır. Eskiden Asya aslanı Kafkaslar'dan Yemen'e, Makedonya'dan Yunanistan'a kadar çok geniş bir coğrafyada yaygındıTürkiye'de nesli 19. yüzyılda tükenmiştir. Şimdi ise Hindistan başta olmak üzere İran, Afganistan, Pakistan ve küçük bir popülasyonda Bangladeş'te yaşamaktadır.


Apollo kelebeği


 kelebeği (Parnassius apollo), Papilionidae familyasından bir kelebek türü. 1000 ila 2000 m. yükseklik arasındaki dağlarda yaşarlar.
Apollo kelebeğinin nesli tehlikededir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte böcek koleksiyonu yapan kişilerce toplanması da sayılarını azaltmaktadır. Bununla beraber hastalık ve asit yağmurlarının da bu işte bir etkisi vardır.
Türkiye'de de yaşayan bu kelebek türü en çok Polonya'da bulunur. Çekoslovakya'da tükemek üzeredir. İsveç ve Finlandiya'da ise sayıları hızla azalmaktadır.

Anadolu parsı


Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran leoparının (Panthera pardus saxicolor) Anadolu'da 1980'lere kadar yaşamış olan bir ırkıdır. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hakim olmuştur.
Anadolu parsının Anadolu'da hâlâ yaşadığı iddia edilmesi günümüze kadar sürmekte olsa da hatta bazı kişiler Antalya civarında kendilerine saldırdığını iddia etse de, Anadolu'da varlığı 1974 yılından bu yana güvenilir şekilde kanıtlanamamıştır. Bundan dolayı en son bireyin 1974'deBeypazarı'nda vurulduğu kabul edilmektedir.

Asya fili

Asya Fili (Elephas maximus), yaşayan iki fil türünden biri, Elephas cinsinin yaşayan tek üyesidir. Aynı zamanda Asya'da yaşayan en iri hayvandır. Bu tür genelde BangladeşHindistanSri LankaÇinhindi ve Endonezya'nın bazı yerlerinde görülür. Bu türün nesli tehlikededir, dünyada sadece 25,600 ila 32,750 yabani Asya fili kalmıştır. Türkiye'de nesli 19. yüzyılda tükenmiştir.
Bu türün çoğu üyesi evcildir ve taşıdığı yükü kaldırma yeteneğinden dolayı Güney ve Güneydoğu Asya'da ormancılıkta kullanılır. Tarihte bu hayvanın değirmenlerde kullanıldığı olmuştur. Yabâni filler turistlerin ne kadar ilgisini çekse de bazen köylere girip tarlaları yağmaladıkları oluyor.
Asya fili, daha küçük kulakları, sırtının kambur oluşu, hortumunda sadece 1 "parmak" olması, sadece erkeğinin fil dişleri olması ve daha küçük oluşuyla yakın akrabası Afrika filinden hemen ayırt edilir.
Yabani Asya filinin ömrü 60, evcilinin ise 80 yıldır. Her gün vücut ağırlığının %10'u kadar yemek yerler (yani yetişkininin günde 170-200 kg. yemek yemesi gerekir). Ayrıca günde 80-200 litre su içmeleri ve suda yıkanmaları da gerekir.

Hazar kaplanı

Dosya:Panthera tigris virgata.jpg
Hazar kaplanları yalnız yaşayan hayvanlardır. Çiftleşme mevsiminde erkek ve dişi birlikte görülür. Erkek kaplan dişiden daha büyüktür. Genelde çiftleşme kış veya bahar döneminde gerçekleşir. Kaplanların çiftleşme dönemi yirmi-otuz gün kadar sürer. Yaklaşık olarak 100 günlük bir gebelik döneminden sonra dişi kaplanlar üç yavru doğurur. Bu yavrular doğduğunda kördür ve on gün sonunda gözleri açılır. Yavrular yaşamlarının ilk sekiz haftasında anne sütüyle beslenir. Bu esnada baba hiçbir sorumluğu üzerine almaz. On bir haftadan sonra yavrular avlanmaya başlar.

Hubara


60 cm büyüklüğünde, 140 cm kanat açıklığın dadır. Kahverengi yukarısı ve beyaz aşağısı vardır, boynunun kenarlarının aşağısında siyah bir çizgi vardır. Uçuşta, uzun kanatlardaki büyük siyah alanları ve uçuş tüylerinde kahverengiyi gösterirler. Chlamydotis macqueenii türünden ufakça daha küçük ve daha koyu renktir. Eşeyler benzerdir ama dişi daha küçüktür ve daha gri yukarıya sahiptir. Diğer toygiller gibi, bu türün, baş ve boğazın beyaz tüylerini kaldıran ve başı geri çekiyor olan gösterişli bir göstermesi vardır.

Sığın


Sığın,sığın geyiğitaçboynuzlu geyik ya da mus (Alces alces), geyikgiller (Cervidae) familyasının ve karacagiller (Capreolinae) alt familyasının monotipik Alces cinsinden, Kuzey Avrasya ile Kuzey Amerika'da yaşayan, kürek boynuzlu ve boynu sakallı, yarı sucul iri bir geyik türü. Yaşayan geyik türleri içinde en iri olanıdır. Diğer geyik türlerinin aksine yalnızcın bir hayvandır ve sürü oluşturmazlar. Hantal ve yavaş olsa da ürktüğünde ya da kızdırıldığında şaşırtıcı biçimde hızlı ve saldırgan olabilmeleriyle ünlüdür. Sonbaharda, Eylül ve Ekim aylarındaki çiftleşme döneminde erkekler arasında sık sık kavga çıkar. Gündüzleri beslenen sığınların ana düşmanları kurtayı ve insandır.

Yılanboyun

Yılanboyun (Anhinga melanogaster), yılanboyungiller (Anhingidae) familyasından, tropikal güney Asya ve güneydoğu Asya'nın bir su kuşu türüdür.
Karabatak gibi çok uzun bir boyna sahiptirler. Balık yiyicidirler. Amerikalı yılanboyunlarından, en rahat şekilde beyaz yanal boyun çizgisi ile ayrılır. Bir ağaçta delerek yuvasını inşa eder ve 3-6 yumurta bırakır.
Yılanboyun, yılanboyungiller (Anhingidae) familyasının bir üyesidir ve Amerikalı (Anhinga anhinga), Afrikalı (Anhinga rufa) , veAvustralyalı (Anhinga novaehollandiae) yılanboyunlarla yakın akrabadır.







14 yorum:

  1. ege doğru söylemiş

    YanıtlaSil
  2. Amk ne biçim iğrenç ya kendilerine gore yorum yapip yazmislar asagisi diye bi kelime kullanılmaz devrik cümleler anlasilmayan cümleler kurmuşlar kesinlikle begenmedim �� bok yarrak gibi analarinin amininda nesli tukeniyo gelen giden sikerse

    YanıtlaSil
  3. DOĞRU DÜZGÜN KONUŞUN !!! Azıcık terbiyeniz varsa insan gibi davranır ve böyle konuşmazdınız.

    YanıtlaSil
  4. BOKUMU YİYİN

    YanıtlaSil
  5. Gayette güzel Boşuna bu kadar laf etmişsiniz.

    YanıtlaSil
  6. "kahverengi yukarısı ve beyaz aşağısı" nedir amına koyuyum. Yazanın TÜRKÇE öğretmenini pandiklesinler.

    YanıtlaSil
  7. justin bieber ın da nesli tükeniyo gidin sikin aq

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil